Çalı Köpeği Hakkında Bilgi

30 Ekim 2009 Cuma

Çalı Köpeği Hakkında Bilgi.Güney Amerika'da ve Orta Amerika'nın tropikal bölgelerinde yaşıyan köpek türü (Bil.a.Speothos venaticus).Akarsu kıyılarındaki kavuklarda yaşıyan çalı köpeğinin görünüşü köpekten çok porsuğa benzer.Gövdesi uzun,bacakları kısadır,gövde,bacak ve kuyruğu boz,iri kafası,omuzları ve küçük kulakları sarımsı,beyaz yada kahverengimsi sarıdsır.5-10 köpeklik sürüler halinde ava çıkıp,yakalayıp öldürdüğü her hayvanı yer.Çalı köpekleri,çok iyi yüzüp dibe dalabildiklerinden,suya kaçan bir hayvan olursa sürü,kıyı boyunca dağılır ve içlerinden biri suya dalıp avı onlara doğru sürer.


Devamını okuyun...>>

Çalı Karidesi Hakkında Bilgi

28 Ekim 2009 Çarşamba

Çalı Karidesi Hakkında Bilgi.Çalıkaridesigiller ailesindne karides türü.(Bil.a.Crangon crangon).Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika kıyılarıda çok bol bulunan,uzunluğu 5-6 cm olan çalı karidesi,canlıyken kül rengi,saydamdır;pişirilincede rengi kızarmaz.


Devamını okuyun...>>

Çalı Bülbülü Hakkında Bilgi

26 Ekim 2009 Pazartesi

Çalı Bülbülü Hakkında Bilgi.Sinekkapangiller ailesinin çalıbülbülgiller yada ötleğengiller altailesinden küçük göçmen kuş.(Bil.a.Sylvia hortensis).Akdeniz kıyısı ülkelerinde Anadolu ile Türkistan arasında uzanan alanda yaşıyan,Batı ve Kuzeydoğu Afrika'da kışlayan Avrupa'da ovalar ve tepenlerinde,Asya'da 1500-2500 metre arasındaki yükseltilerde rastlanan Çalı bülbülü,böcek ve meyveyle beslenir.


Devamını okuyun...>>

Çakırcalı Mehmet Efe Hakkında Bilgi

24 Ekim 2009 Cumartesi

Çakırcalı Mehmet Efe Hakkında Bilgi.Egeli zeybek (Ödemiş 1872- karıncalıdağ,Nazilli yakını 1912).Dağa çıkmış vehükümet kuvvetleri tarafından öldürülmüş babasının öcünü almak için dağa çıkan Çaakırcalı Mehmet Efe (Çakıcı Mehmet Efe de denir),Aydın ve Muğla çevresinde dolaşmaya başladı.Varlıklılardan zor kullanarak topladığı paraları yoksullara dağıtmasıyla, cesareti ve mertliğiyle kendini halka sevdirdi.Hükümet kuvvetleri ile çarpışırken yanlışlıkla kendi zeybekleri tarafından vuruldu.


Devamını okuyun...>>

Çad Gölü Hakkında Bilgi

22 Ekim 2009 Perşembe

Çad Gölü Hakkında Bilgi.Orta Afrika'nın kuzeybatı kesiminde tatlı su gölü.Çad,Nijarya,Kamerun ve Nijer arasında bölüşülmüş olan Çad gölünün yüz ölçümü ırmakların getirdiği sulara bağlı olarak 10360-25800 kilometre kare arasında,derinliği 4-11 m arasında değişir.Güney kesimi ulaşım aelverişlidir.Kıyılarda mevsimlik taşkınlarının verimleştirdiği topraklarda pirinç ve darı yetiştirilir.Şari ırmağı ,Logone ırmağı ve kollarının beslendiği gölün ayağı yoktur,bol miktarda balık bulunan sularında timsah ve su aygırlarıda yaşar.


Devamını okuyun...>>

Cücebalina Hakkında Bilgi

19 Ekim 2009 Pazartesi

Avustralya,Güney Afrika,Yeni Zelanda ve Güney Amerika sularında yaşıyan,gerçek balina giller(Balaenidae)ailesinden balina (Bil.a.Caperea marginata).Derisi siyah üstüne kurşini lekeli olan cüce balinanın sırt yüzgeci küçüktür.Yaşamı biçimi konusunda çok az bilgi edinilebilmiştir.


Devamını okuyun...>>

Cu Şi Hakkında Bilgi

18 Ekim 2009 Pazar

Çinli filozof (Fucien 1130-? 1200).Sung sülalesi döneminde Konfücyüsçşülükte yapılan değişikliklerin öncüsü olan Cu Şi (ya da Zhu Xi),her şeyin varlığın bir biçimsel ilkeye dayalı olduğunu ileri süren ilkecilik okulunu kurdu.Görüşleri "Dört Kitap" ta toplandı.


Devamını okuyun...>>

Curitiba Hakkında Bilgi

17 Ekim 2009 Cumartesi

Brerzilya'nın güney doğu kesiminde kent.Parana eyaletinin merkezi ve en büyük kenti olan,Mar dağlarında,914 m yükseltide yer alan Curitiba'nın nüfusu 392.000 dir.1900 dan başlayarak çok sayıda Alman,İtalyan,Polonyalı,İslav,Suriyeli ve Japın göçmenin yerleşmesiyle hızla gelişen kent,özellikle bir snaayi merkezidir:Kağıt,mobilya ve kereste fabrikaları;dokuma sanayisi;çimento fabrikaları;besin sanyisi; vb.


Devamını okuyun...>>

Cumbria Hakkında Bilgi

16 Ekim 2009 Cuma

Büyük Britanya'da yönetim bölümü.İngiltere bölgesinin kuzey batı kesiminde yer alan,kuzeyde İskoçya'da batıda İrlanda deniziyle sınırlı olan Cumbria'nın yüz ölçümü 6807 km,nüfusu 490.000,merkezi Carlisle'dir.Cumbria dağları tarafından (en yüksek noktası:Scafell doruğundan 978 m) aşılan yönetim bölümünde,Dewent,Esk ve kent ırmaklarının vadilerinde tarım yapılır.Madencilik(maden kömürü,demir filizi,kurşun,gümüş yatakları) ve sanayi (tersaneler,atom santralleri,balıkcılık sanayisi) de gelişmiştir.


Devamını okuyun...>>

Cudi Dağı Hakında Bilgi

26 Eylül 2009 Cumartesi

Güneydoğu Anadolu bölgesinde dağ.Şırnak ile Silopi arasında yeralan Cudi dağının yüksekliği 2114m'yi bulur.Bazı efsanelerde ,Tufan'dan sonra Nuh peygamberin gemisinin oturduğu dağ olduğu söyleniyor.


Devamını okuyun...>>

Cumbertland Irmağı Hakında Bilgi

25 Eylül 2009 Cuma

ABD'de ırmak.Kentucky'nin güneydoğu kesiminde doğan Cumberland ırmağı,Tennessee eyaletinde güneydoğuya doğru akıp ,Nashville'de kuzeybatıya dönerek yeniden Kentucky eyaletine girer ve Smithland'de Ohio ırmağına karışır.Uzunluğu 1 106 km olan ırmak,2,5 km uzunluğunda bir kanalla Tennessee ırmağına bağlanır.Üstünde bir çok baraj ve hidraelektirk tesisi kurulmuştur.


Devamını okuyun...>>

Codelierler Kulübü Hakında Bilgi

24 Eylül 2009 Perşembe

1790'da Pris'te kurulmuş devrinci kulubü.Başlangıçda Georges Danton'un önderlik ettiği Cordelierler Kulübü,Jacques René Hébert'in ve yandaşlarının etkisine girip.ılımlı Girondinlerin devrilmesinde önemli rol oynadı.Hébert ve arkadaşlarının giyotinde başlarının kendisinden(1794) sonrası,dağıldı.


Devamını okuyun...>>

Cook Adaları Hakında Bilgi

23 Eylül 2009 Çarşamba

Büyük Okyanus'un güneydoğu kesiminde takımada.Bağlı oldukları Yeni Zelanda'nın 3 220 km kuzeydoğusunda,Fransız Polinezyası'nın batısında yeralan Cook Adalarının toplam yüzölçümü 234 km kare,nüfusu 19 000'dir.Büyük bölümü Polinezyalı olan halk,hindistancevizi,taro,manyok,turunçgiller,muz tarımıyla ve istiridye (inci)avcılığıyla geçinir.Cook adaları iki öbeğe ayrılır:Yanardağ kökemli Güney Cook adaları;merkez Rarotonga'nın da bulnduğu mercan atolleri.


Devamını okuyun...>>

Como Gölü Hakında Bilgi

22 Eylül 2009 Salı

İtalya'nın kuzey kesiminde göl.Lombardia'da İtalyan Alpleri'nin kenarında yeralan,145 km karelik yüzölçümüyle İtalya'nın üçüncü büyük gölü olan Como gölünün uzunluğu 50 km, genişliğiyse yalnızca 5 km'dir.Buzul kökenli olan,Alp dağlarıyla çevrili bir havzada bulunan gölün güney yarısı,Bellagiio dağlık burunuyla iki kola ayrılmıştır.Kuzeydoğu kıyısından dökülen Adda ırmağıyla beslenir.Kıyılarında Lecco,Como,vb. birçok turizim merkezi yeralır.


Devamını okuyun...>>

Connecticut Irmağı Hakında Bilgi

21 Eylül 2009 Pazartesi

ABD'de ırmak.Kanada sınırı yakınında,New Hampshire'ın kuzey kesimindeki Connecticut göllerinden doğan Connecticut ırmağı,güneye doğru akıp,New Hampshire ile Vermont eyaletleri arasında sınırı oluşturduktan ve Massachusetts'in orta kesimi ile Connecticut eyaletini aştıktan sonra Atlas okyanusuna dökülür.Uzunluğu 644 km olan, kollarıyla birlikte 28 710 km karelik bir alana akaçlayan ırmakta bir çok baraj ve hidroelektrik santralı kurulmuştur.Kıyılarında Springfield ve Hartford gibi sanayı kentleri yeralır.


Devamını okuyun...>>

Columbia Irmağı Hakında Bilgi

20 Eylül 2009 Pazar

Kuzey Amerika'da ırmak.Kanada'da İngiliz Kolombiayası eyaletinde ,Kayalık Dağlar'da doğan Columbia Irmağı,Washington eyaletinin kuzeybatı kesiminde ABD'ye girip,Cascade dağlarını ve Kıyı Sıradağları'nı aştıktan sonra, Büyük Okyanus'a dökülür:Uzunluğu 1 950 km,başlıca kolları Kontenag ,Snake ve Willamette ırmağıdır.Toplam 668 000 km karelik bir alanı(%85'i ABD'de)akaçlar.Kıyıdan 650 km içeriye kadar ulaşıma elverişlidir.Üstünde ve kollarının üstünde,dev boyutlu barajlar(Dalles,John Day,vb)kurulmuştur.


Devamını okuyun...>>

Colombo Hakkında Bilgi

19 Eylül 2009 Cumartesi


Sri Lanka'nın başketi.Sri Lanka'nın güneybatı kıyısında yeralan ,ülkenin en büyük kenti ve başlıca limanı olan Colombo'nun nüfüsü 623.000'dir,Dünyanın en büyük yapay limanlarından biri olan limanından çay,kakao,kauçuk ve hindistancevizi dış satımı yapılır.Sanayinin (demir-çelik,petrol rafineleri de geliştiği kent,aynı zamanda da bir değerli taş pazarıdır.Daracık sokaklı eski semtleri ve sömürge üslübunda yapılarıyla (Agua de Lupo kilisesi,beyaz çatılı hükümet konağı,vb)çok sayıda turist çekmektedir.Ayrıca ülkenin başlıca öğretimi(Sri Lanka Üniversitesi'nin kambüsü,iki buddhacılık üniversitesi,teknik okul,vb)merkezidir.
İ.Ö543'te kurulan Clombo ,1517'de Portekizlilein,1658'de Hollandalıların,1796'İngilizlerin egemenliğine girmiş,1948'de bağımsızlığını kazanan ülkenin başkenti olmuştur.


Devamını okuyun...>>

Colorado Yaylası Hakkında Bilgi

8 Eylül 2009 Salı

ABD'nin batı kesiminde yaylalar bölgesi.Arizona,Utah,Colorado ve New Mexico eyaletlerinde 130 bin kilometre kareyi aşkın bir alana yayılan Colorado yaylasında yükseltiler 1524-3962 m arasında değişir.Doğuda Kayalık Dağlar'ın güney kesimi ve Grande ırmağı vadisiyle,batıda Büyük Havza'yla sınırlı olan bölgede,Colorado ırmağı,bir çok kanyon oluşturmuştur.


Devamını okuyun...>>

Colorado Irmağı Hakkında Bilgi

7 Eylül 2009 Pazartesi

ABD'nin güneybatı kesiminde ırmak.Colorado eyaletinin orta-kuzey kesiminde Kayalık Dağlar'da doğan Colorado ırmağı,güneybatıya ve güneye doğru 2300 km boyunca akıp,aralarında Büyük Kanyon'un da bukunduğu bir çok kanyondan geçtikten sonra,California körfezine dökülür.Üstünde bir çok baraj ve hidroelektrik santralleri kurulmuştur.


Devamını okuyun...>>

Colley Hakkıında Bilgi

İskoç Çoban Köpeği.Kaslı bedenli,ince uzun burunlu,uzunca kuyruklu olan colleynin uzun tüylü ve kısa tüylü iki çeşiti vardır.Bol tüylü bir köpektir;omuzdan yere yüksekliği 60-65 cm,ağırlığı 23-34 kg dir.Post rengi kahverengi-beyaz,kremrengi ve beyaz,siyah-beyaz ve kahverengi olabilir.Çoban köpeği olarak ve refakar köpeği yada bekci köpeği olarak kullanılmkatadır.


Devamını okuyun...>>

Cheyenneler Hakkında Bilgi

6 Eylül 2009 Pazar


ABD'de yaşayan Kızıldereli kabilesi.14.yy da Büyük ovalar bölgesinde yaşayan,Algonquin dili konuşan Chenneyeler,başlangıçta yerleşmiş oldukları Minnesota dan 1600 yıllarının sonuna doğru göçüğ,Kuzey Dakota'da Cheyenne ırmağı kıyılarına yerleştiler.Ojibwalarla yaptıkları savaşlar sonucunda bu kez Güney Dakota'ya göçüp,Keiovalar,Apaçiler ve Komançilerle sürekli çarpışarak binicilikleri ve gözüpeklikleriyle ünsaldılar.1857-1879 arasında ABD Birlikleriyle sık sık çatışıp,Siouxlarla ittifak yaparak general George Custer'ı Little Bighorn savaşında yenilgiye uğrattılar.Sonraları Montana'daki ve Oklahoma'nın güney kesimindeki iki rezervede yaşamak zorunda kaldılar.Günümüzde toplam sayıları 10.000 dolayındadır.


Devamını okuyun...>>

Cannes Film Festivali Hakkında Bilgi


En ünlü uluslar arası film yarışmalarından biri.İlk kez 1946'da düzenlenen Cannes Filim Festivali her yıl ilkbaharda,Franda'nın turizm kentlerinden Cannes'da yapılır.Başlıca ödülü Altın Palmiye,festivale katılan ülkelerin filmleri arasından jurinin seçtiği en iyi filme verilir.Festival,ayrıca yeni filmleri tanıtımında ve pazarlanmasında da uluslararası rol oynamaktadır.


Devamını okuyun...>>

Canik Dağları Hakkında Bilgi

4 Eylül 2009 Cuma

Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz bölümünde dağ sırası.Kuzey Anadolu dağlarının kıyı sıralarına bağlı olan,Kızılırmak vadisi,Melet ırmağı ve kelkit çöküntüsü arasında kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda 180 km boyunca uzanan Canik Dağlarının yüksek kesimleri,yükseltileri 1000 metreyi aşan geniş düzlükler oluştururlar.Bu düzlüklerden başlayarak sıklaşan ve derinleşen vadiler,Karadeni'e doğru uzanırlar.Yeşilırmak'ın ve Melet çayının enlemesine yardıkları dağların en yüksek doğrultuları Böğürtlen Dağı(1546 m)ve Aydoğan Tepedir(1971 m).Etek kesimlerinde doğal bitki örtüsü büyük bir ölçüde yok edilerek fıkdıklıklar ve tarlalar açılmıştır.


Devamını okuyun...>>

Büyük Patlama Hakkında Bilgi

Görelilik kuramından çıkarılan evren doğum kuramı.Albert Einstein'ın denklemlerinden yola çıkarak 1922'de Aleksandr Friedmann'ın ,1927'de de Georges Lemaitr'in öne sürdükleri,ama gerçek anlamıyla George Gamow tarafından 1946'da oluşturulan Büyük Patlama (Bing Bang) kuramına göre,evren günümüzden 12 milyar yıl önce,sıcaklığı çok yüksek bir yapının,aşırı yoğuşması sonucu patlamasıyla ortaya çıkmıştır.1963'te,bu evreden kalmış bir fosil ışınımın bulunmasıyla,Büyük Patlama kuramı,astronomların çoğu tarafındna benimsenmiştir.


Devamını okuyun...>>

Büyük Menderes Irmağı Hakkında Bilgi

3 Eylül 2009 Perşembe

Ege Bölgesi'nin İçbatı Anadolu bölümünde ırmak.Batı Anadolu dağlarında Murat dağın'dan doğan Banaz Çayı ile Sakarköy'den gelen Emir Suyu'nun birleşmesiyle oluşan Büyük Menderes ırmağının uzunluğu 548 km dir.24.903 km lik bir alanı akaçlayan ırmak,Sarayköy'den başlayarak,adını taşıyan geniş Menderes ovasında kıvrımlar (Menderesler) çizerek akar.Nazilli,Aydın,Söke kentlerinin önünden geçip,Ege Denizine dökülür.Çığırı boyuna Vandalas çayı,Akçay,Çine Çayı,vb bir çok kol alan ırmağın suları ocak ayında yükselmeye başlar; şubat ayın da en yüksek düzeye ulaşıp,yaz mevsiminde yağışların azalmasıyla en düşük düzeye iner.

Tarih boyunca taşıdığı alüvyonlarla Eskiçağdaki Latmos körfezi'nin denizden ayrılarak göle dönüşmesine(Bafa gölü)ve kıyıda yer alan eski Miletos kentinin kıyıdan 9 km içerde kalmasına yol açmıştır.Kollarından Akçay üstünde kurulan Kemer Barajı,Banaz çayı üstünde kurulan Adıgüzel barajı ve Çine çayı üstünde kurulan Çine barajından,sulamada ve ekektrik üretiminde yararlanılmaktadır.


Devamını okuyun...>>

Büyük Kum Çölü Hakkında Bilgi

Avustralya da kum tepeleriyle ve tuzlu bataklıklarla kaplı verimsiz bölge.Batı Avustralya eyaletinin kuzey kesiminde,Hink Okyanusu kıyısındaki Eighty Mile koyunda yaklaşık 965 km boyunca iç kesimine doğru uzanan Büyük Kum Çölünün yüz ölçümü 520.000 km kare,yüksekliği 210 metredir.Hiç bir ırmak bulunmayan bölge,yer yer serpiştirilmiş çalılar ve akasya türü dikenli, ağaçlar dışında,çıplaktır.


Devamını okuyun...>>

Büyük Kanal Hakkında Bilgi

Çinde Pekin'den Hangcou'ya kadar uzanan su yolu.Sarı deniz kıyılarına aşağı yukarı paralel olan 1600 kilometre boyunca uzanan Büyük Kanal'ın yapımı üç aşamada tamamlandı.İ.Ö. 6 yy Cou sülalesi döneminde Huay hı ve Yangdzı ırmaklarını birleştirecek 225 km uzunluğunda bir su yolu kazılmaya başlandı.Yaklaşık 1200 yıl sonra,İmparator Yangdi,kanalı güneye Hangcou ya doğru 400 km daha uzattırdı.13 yy da Kubilay Han döneminde,kanal başkent Hanbalık'a(Pekin)kadar uzatıldı.

14 yy da kıyı taşımacılığının ve demir yolu taşımacılığının gelişmesiyle Büyük Kanal'ın önemi azaldıysa da,İkinci Dünya Savaşın'dan sonra temizlenip,genişletilerek kullanılmayı sürdürüldü.


Devamını okuyun...>>

Gül Hakkında Bilgi

25 Ağustos 2009 Salı

Gülgiller ailesinin yaklaşık 250 türü bulunan bitki cinsi.Gül cinsi üyelerinin almaşıl yalın ya da birleşik yapraklı çicekleri 4-5 çanak yapraklı ve 4-5 taç yapraklı,meyveleri çok çeşitlidir.Çoğunun sapları ve dalları dikenlidir;çicekleri,tozlaşmayı sağlayan böcekleri çekmek için bol çicek tozu üretirler.Çicekcilikte yetştirilen gül çicekleri yaban gülünden meleztişmeler yoluyla elde edilmişlerdir ve kan kırmızısından sarı,beyaz,siyaha kadar bir çok çicek açarlar:yetiştiriciler mavi gül yetiştirmek için denemeler yapmaktadırlar.Misk gülü,şam gülü,has gül,yedimerdiven gülü,vb. türler,çok güzel çicekler açmalarının yanı sıraçicek yapraklarından gül yağı elde edilir.Gül yaprakları ayrıca,reçel,şurup,içki,vb. yapımında kullanılır.


Devamını okuyun...>>

FBİ Hakkında Bilgi

ABD'de Federal Araştırma Bürosunun İngilizce kısaltması.Adalet bakanlığına bağlı olan,federal emniyet gücü işlevi gören FBİ'ın merkezi Washington kentindedir.İnsan kaçırmadan,banka soygununa kadar yüzden çok federal suçu koşturmakla görevli 8.00'i aşkın özel görevlisinin bir bölümü merkezde görev yapar;geri kalanlar ülkenin her yanınındaki kentlere dağılmıştır.1908'de kurulan 1935'de günümüzdeki adını alan örgütün,1924'de kurulan parmak izi bürosu,dünyanın en geniş parmak izi koleksiyonunu barındırmaktadır.


Devamını okuyun...>>

Gökkuşağı Hakkında Bilgi

güneş ışınlarının yağmur damlaları ile kırılması sonucu gök yüzünde oluşan rengli yay.Her gök kuşağı tam bir cember biçimindedir;yerden bu cemberın tumu gorunemez,ama bir ucaktan görünebilir.Çemberin merkezi,her zaman,gök yüzünde güneşin karşısına düşen bir noktadadır.Gökkuşağının görünebilen bölümünün büyüklüğü,güneşin yüksekliğine bağlıdır;en büyük gökkuşağı güneş ufuktayken oluşur.Gökkuşağının yarı çapı 42 derece olduğu için,güneşin yüksekliği 42 dereceden büyük olduğu zaman gök kuşağı görünemez;çünkü bu durumda gökkuşağının hiç bir bölümü ufkun üzerinde olmaz.Gökkuşağı,tayftaki rengleri sergiler.Ara sıra,gökkuşağıyla birlikte daha büyük ikinci bir yay görünür;bu ikinci yayda renglerin sıralanışı ters durur.

Gökkuşağı,su damlalarının güneş ışınlarını iç yansımaya uğratması sonucunda oluşur.İkinci gökkuşağına ikinci bir iç yansıma gecıren ısınlar neden olur.Gökkuşağındaki rengler,su damlalarının güneş ışınlarının renglerini ayırmasında ileri gelir.


Devamını okuyun...>>

Gelincik Hakkında Bilgi

Sansargiller ailesinden memeli hayvan türü.Küzey yarı kürenin ılıman bölgelerinden yaygın biçimde rastlanan gelincigin,sırt kızılımsı kahve rengi ,gögüs ve karnı beyazdır.Fare,tarla faresi,köstebek gibi hayvanlarla beslenir;kümeslerede büyük zarar verir.ABD'nin batı kesiminde yaşayan siyah ayaklı gelincigin soyu tükenmeye yüz tutmuştur.


Devamını okuyun...>>

Gediz Ovası Hakkında Bilgi

Ege Bölgesi'nde ova.Küzeyde Gördes-Uşak yaylasının dik kenarı,güneydeyse Bozdağlar tarafından sınırlanan doğu-batı doğrultulu alçak bir alan oluşturan Gediz ovası,Gediz ırmağı tarafından sulanır;kuzeyde Akhisar ovasına,güneyde Kemalpaşa ovasına açılır.Salihli-Menemen bogazı arasındaki kesimine Salihli-Manisa ovası,Menemen bogazından çıkdıktan sonra İzmir Körfezinin doğu kenarında uzanan kesimine Menemen ovası adları verilir.Çeşitli tarım yapılan bir alandır.Dikili alanlarda sebze bahçeleri,üzüm bahçeleri,incir,vb.meyve ağaçları başlıca yeri tutar.


Devamını okuyun...>>

Fırat Nehri Hakkında Bilgi

Keban yakınlarında birleşmesi ile oluşan Fırat Irmağı önce güneye sonra güneydoğuya dogru akarak Tohbah suyunu alır ; dar boğazları aştıkdan sonra güneydoğu anadolu bölgesine geçip Kahta Çayına,Göksu,vb. kollarına alarak,Kargamış yakınlarında ülkemiz sınırlarından cıkar;Suriye ve Irak topraklarına gecerek Dicle ile birleşir ve ''Şattülarap'' adıyla Basra Körfezine dökülür.Mart ayının sonuna doğru yükselmeye başlayan suları , mayıs ayında en yüksek seviyesine ulaştıktantan sonra alçalmaya başlar ve eylül ayında en düşük düzeye iner.Bir çok güçlü kol ile beslenen ırmağın,Murat Suyu ve Karasu kollarının birleştikleri yerde ülkemizin en büyük barajı olan Keban barajı kurulmuştur; ayrıca Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamı içerisinde Atatürk Barajı ve hidroelektrik santrali,vb. tesislerinin yapımları sürmektedir.


Devamını okuyun...>>

Filyos Çayı Hakkında Bilgi

Karadeniz Bölgesin'e akarsu.Batı Karadeniz bölümünde batı karadeniz dağlarının iç sırasından Köroğlı Dağlarında doğan Soğanlı Çayı ile Ilgaz Daglarından doğan Araç suyunun birleşmesi ile oluşan Filyos çayı aşağı çığırında Devrek çayını alıp, Karadeniz'e dökülür.Yağıslarla ve kolları ile iyi beslenen,gür akışlı bir akarsudur;dağlık kesimlerden geçtiği için,yamaçlardan inen sel sularının etkisi ile rejimi düzensizdir.Şiddetli yağmurlar ve karların erimesi ile ilkbaharda en yüksek düzeye ulaşan sularu,yaz aylarında biraz azalsada sonbaharda yeniden yükselir



Devamını okuyun...>>

Firdevsi Hakkında Bilgi

İranlı sair.Başlıca yapıtı Şahname'yi tamamlayınca Gazneli Mahmut'a sunan Firdevsi bağlanan aylığı az bulunca sultanı ağır biçimde hicvedince,Gazneden göç emek zorunda kaldı.Bir süre Herat'ta ve Taberistan emiri Sehriyar'ın yanında kaldıktan sonra , Tus'a dönerek orda öldü.



Devamını okuyun...>>

Flaman Kuşu Hakkında Bilgi

Flamangiller ailesinde su kuşu türü.Avrupa ve afrikanın bazı kesimleri ile Hazar Denizi ve Basra Körfezi çevresindeki alanlarda yaşayan Flamanka kuşu , aşırı uzun bacaklı suyun içinde küçük hayvanları ve yosunları süzüp ayırmaya yarayan ters dönük çapraz gagalı bir kuştur;boyu 150 cm yi bulabilir.Binlerce kuşlardan oluşan sürüler halinde,ıssız deniz kıyılarında,yarı tuzlu ya da alkali su göllerinde ve haliçlerde yaşar ; sürüler halinde çiftleşir koni biçiminde yuva yapar.


Devamını okuyun...>>

Fosil Hakkında Bilgi

Eskiden yaşanmış hayvan ve bitkilerin kaya içlerindeki kalıntılarına verilen ad.Fosillerin büyük çoğunluğu omurgalı hayvanların ve deniz yıldızların iç iskeletleri, yumşakcaların,kabukların vb. kabukları,bitkilerin sert, odunsu parcaları gibi sert bölümlerinden oluşur.Çok ender olarak ymuşak bölümlerinde fosilleştiği görülür:kehribar içine sıkışmış böcekler; doğal zift cukuruna düşmüş bazı dinozor fosillieri.Ayrıca; çeşitli organizmalardan kalmış ayak izleri yada kovuklarda ''fosil izler'' diye adlandırılır.Fosiller bir organizmanın ölüp ölüsünün leş yiyen hayvanlar tarafından parcalanmadan ya da iklim koşulları tarafından zarar görmeden camur ya da kum gibi çökeltiler ile kaplanması tarafından oluşur.Fosilleri içeren tortular , milyonlarca yıl ıcerısınde sıkısırlar ve ''tortul kayaclar'' adı verilen kayalara dönüşürler.Daha sonraki toprak kaymaları ve toprak aşınması sonucunda , yuzeye cıkabılırler.Belirli bir organizmanın söz konusu süreçle fosil olarak ortaya çıkma olasılığı cok yüksek olmadıgından,geçmişte yaşanmış hayvan ve bitki türlerinin ançak çok küçük bir yüzdesi fosiller aracılıgı ile tanına bilmektedir.Bunun ile birlikte, sayıları azda olsa,bulunan fosillerden yer yüzündeki canlıların tarihi ve evrim sureci ile geçiştikleri değişikler konusunda önemli bilgiler elde edilmiştir.Ayrıca, dunyanın çeşitli bölgelerindeki kayaçların hangi tarihde oluştuğunu belirlemede fosiller yararlı birer yol gösteriçi rolünü oynamaktadırlar:Aynı fosil türünü içeren kayaçlar aynı döneme oluşmuşlardır.


Devamını okuyun...>>

Benjamin Franklin Hakkında Bilgi

ABD'li filozof, fizikci ve devlet adamı.Basımcı olan kardeşi James'in yayınladığı Liberal gazetesinde çalışan Benjamin Franklin eline gecen kirapları okuyarak kendi kendini geliştirdi.Newyork,Pehiladelphiya,İngiltere'ye yolculuklaryaparak ünlü basıncıların yayında tekniğini geliştirdi.Ülkesine dönünce,bir yandan gazate ve dergiler cıkarmayı, bir yandan fizik, özelliklede elektrik olayları üzerine deneyler yapmaya başladı.1750'de şimşeğin elektriksel özelliğini kavrayarak,paratoneri buldu.Sonra siyasete atılarak Pennsylvania Eyalet Meclisi'ne secildi.İngiliz-Amerikan postaları genel büdürlüğüne atanıp posta hizmetlerini düzenledi.Kuzey Amerika'daki İngiliz sömürgelerinin davasını savunmak için ilk kez Londra'ya gönderildi.Birinci Amerikan meclisine üye secilip Jefferson ve Adams'la bağımsızlık bildirisini acıkladı.Bir ittifak işinin görüşmeleri için gönderildiği Fransa'da coşkuyla karşılanıp bağımsızlık savaşının sonunda Paris antlaşmasının imzalanmasınında John Jay ile birlikte Amerikalıları temsil etti.


Devamını okuyun...>>

Frenk Üzümü Hakkında Bilgi

Taşkırangiller ailesinden, yaklaşık 30 türü bulunan, yapraklarını döken ağaçcık cinsi.Frenk üzümü cinsinin kırmızıdan beyeza kadar çeşitli renglerde küçük meyveler veren üyelerinden salkımlı Frenk üzümü, boyu 1 m 'yi bulabilen çalı görünüşlü bir bitkidir; kırmızı meyvesi şurup reçel yapımında kullanılır.Siyah Frenk-üzümünün meyveleri; adındanda melirtildiği gibi siyahtır ve tadı ekşimsi olduğundan daha çok şurubu ve likörü yapılır.


Devamını okuyun...>>

Fuci Dağı Hakkında Bilgi

Japonya 'da sönmüş yanar dağ.Honju adasının orta-kesiminde,Tokya 'nın 112 km güney batısında yeralan Fuci dağı, Japonya 'nın en yüksek dağıdır; 126 km tabanlı bir cemberden başlayarak , tam bir koni biçiminde 3776 m 'ye yükselir.Tabanında eksik püskürmeler sırasında oluşmuş bir biri ile bağıntılı 5 göl yer alır; bu göllerden Kavaguji , dağın ters görüntüsünün sularına yansımasıyla ünlüdür.Yüzyıllar boyunca Buddhacilar tarafından kutsal sayılmıs olan Fuci dağı,pek çok sanatçı ve şaire esın kaynagı olmustur.

En son 1707 de püskürmüş olan Fuci dağının eteğinden 365 m yüksekliğine kadar tarım yapılır.Tarım alanlarının bambular,onlarıda cam ormanları izler;1830 m nin ustunde ise karlarla örtülür.Hakone dağı ve İzu yarım adasıyla birlikte , 1223 km lik Fuci-Hakone-İzu ulusal parkını oluşturur.


Devamını okuyun...>>

Fulya Balığı Hakkında Bilgi

Fulyabalığıgillerden denizlerimizde yaşayan iki türün ortak adıdır.Bunlardan denizkartalı da denen birincisinin boyu 150 cm 'yi bulur;adı zaman zaman yüzeye yaklaşıp,köpük ve su cıkarmasından kaynaklanır.Deniz güvercini de denen ikincisinin boyuyuysa 1 m 'yi aşmaz.Her iki türde sıcak ve ılık denizlerin derinliği 100 'm yi aşmayan kesimlerindeki kumlu ve camurlu diplerde yaşar.Sırtları ve karınları oldukca yaslıdır;başları yanlara dogru genişleyerek üçgen bir görünüm alır.Etleri kırmızı ve leziz ,ayrıca kuyruk dikenleri zehirli olduğundan ticari değerleri yoktur.



Devamını okuyun...>>

Gabon Engereği Hakkında Bilgi

En kalın gövdeli yılan türü.Afrikanın ekvator bölgesindeki yağmur ormanlarından Natel 'e kadar uzanan kesiminde yaşayan,boyu 2,60 m 'yi bulabilen,Gabon engereğinin irilerinde,zehirli dişlerinin uzunluğu 5 cm 'yi geçer;zehri öldürücüdür.Yerde yaşayan küçük hayvanları avlamaya çalıştığı zamanlarda dışında pek hareket etmez.


Devamını okuyun...>>

Ganj Hakkında Bilgi

Hindistan'da ve Bagladeş 'te ırmak.Hinduların kutsal saydıkları Ganjın uzunlugu 3.090 km 'dir.2.165,000 km karelik bir havzayı kapsar.İki büyük kolu Alaknanda ve Bagirathi 'nin,Nanda Devi yakınlarında Himaliyalarda doğup,güney-güneybatıya doğru akarak,Ganpur yakınlarında birleşmesiyle oluşan Ganj,güneydoğuya ve doğuya ve doğuya doğru akarak,yoğun tarım yapılan Uttar Predeş,Bihar,Batı Bengal ovalarını aşar.Bangladeş 'e girip denizden 320 km kadar icerde yoğun nüfuslu delta bölgesini oluşturur.Deltanın aşağı bölgesinde Brahmaputra 'nın kolu Yamuna 'yla birleşerek oluşturduğu Patra ırmağı,Çıttagong yakınında bir çok kola ayrılarak denize dökülür.

Ganj ırmagının kıyılarında kutsal kent Varanasi,ticaret merkezi allahabad,sanayi merkezi Ganpur,pirinç üretimi ve işletme merkezi Patna gibi önemli merkezler yer alır.Hindular Ganj 'da yıkanmanın insanı bütün günahlarından arındırdığına inanır.Sanayi,kent ve tarım atıklarıyla aşırı kirlenmiş olan nehir 1985 yılından beri temizlenmeye çalışınılıyor.


Devamını okuyun...>>

Gayda Hakkında Bilgi

Kamış borularla şişirilerek çalınan hayvan derisinden çalgı.Gayda'da melodi delikli ya da deliksiz,çift ya da tek çarpan dilli borularla çalınır.Çoğunlukla bu borular bir oktav sınırında kalmakla birlikte,bu sınır bazı anahtarlar eklemeyle yükseltile bilir.Sayıları altıya kadar cıkarılabilen ve genellikle omuza yerleştirilen öbür boruların her biri,sürekli aynı tonda çalarak melodiye eşlik eder.


Devamını okuyun...>>
 
 
 
 
Copyright © Wiki Azohba